ZÁRÓVIZSGA TÁRGYAK:
Vegyipari gépész ágazat |
Élelmiszeripari gépész ágazat
|
l. Eljárások és berendezések |
l. Eljárások és berendezések |
2. Készülékszerkesztés |
2. Élelmiszertechnológiák és gépei |
3. Mûszerezés és folyamatszabályozás |
3. Mûszerezés és folyamatszabályozás |
Eljárások és berendezések
APRÍTÁS Az aprítás energiaigénye: - Felületi elmélet/Rittinger/ Térfogati elmélet /Kick-Kirpicsov/.Harmadik elmélet /Bond/ - alkalmazási tartományuk. Granulometria - szitaanalízis, "R", "D" görbék. Jellemzõ szemcseméretek, / x10, x20, x30, x32, / és kiszámításuk a szitaanalízisbõl. Szemcsehalmaz matematikai leírása: Rosin-Rammler eloszlás. Durva aprítás:Pofás-, kúpos- hengeres törõk. Ütve törõk: kalapácsos t., röpítõ t. - A finom aprítás készülékei: malmok. - Száraz - nedves - õrlés. Verõpálcás malmok. Gyûrûs malmok. Golyós (dob-) malmok. Nagyfinomságú õrlés: rezgõmalmok, sugármalmok.
OSZTÁLYZÁS Sziták. - Osztályzó áramkészülékek: száraz áramkészülékek.
KEVERÉS Folyadékok keverése. - Keverõelemek, keverõs készülékek. Keverõk teljesítményszükséglete. - ( hasonlóság!). Newtoni - nem-Newtoni folyadékok, s ezek keverése . Hõátadás a keverõs készülékekben. Nagyviszkozitású anyagok keverése. ( Tészta-paszta szerû anyagok....)
ÜLEPÍTÉS Zagytípusok. Ülepedési sebesség meghatározásának módszerei. Gravitációs ülepítõk méretezése. Szakaszos és folyamatos mûködésû grav. ülepítõk. Ülepítés centrifugális erõtérben. Jelzõszám. Ülepedési idõ, ülepítési teljesítmény. Ülepítõ centrifugák: - ingacfuga, - tányéros cfugák, - csöves-/szuper-/cfugák, - önürítõ csigás cfugák.
SZÛRÉS A szûrés módjai: felületi-, mélységi szûrés. Szakaszos - folyamatos szûrés. A szûrés differenciálegyenlete. /- le , Ve , K , Kx , C jellemzõk. / Szûrés állandó nyomáson, összenyomhatatlan - összenyomható iszap esete. Szakaszos szûrõk szûrési teljesítménye. (Optimális szûrési. teljesítmény.) Szakaszos üzemû szûrõ készülékek: nuccs. - táskás-, keretes-, gyertyás szûrõk Folytonos üzemû /dob/ szûrõ: szûrési teljesítménye, Készülékek: dob-, tárcsás-, szalagos folytonos szûrõk. Szûrõcentrifugák: szûrési nyomás, szûrési teljesítmény. Készülékek: szürõ ingacentrifuga, hámozó ingacentrifuga
FLUIDIZÁCIÓ A fellazított szemcsés ágy, a fludizált ágy nyomásesése, porozitása. Minimális fluidizációs tömegsebesség, üzemi tömegsebesség. A fluidizáció alkalmazása. - Elõnyök - hátrányok.
PNEUMATIKUS SZÁLLÍTÁS Pneumatikus szállítócsõ nyomásesése a gázsebesség függvényében; - minimális és üzemi szállítósebesség. Nyomásesés tagok a vízszintes/függõleges szállítócsõben. Ventillátor teljesítményszükséglet. /PORLASZTÁS./
PORLEVÁLASZTÁS Porleválasztó típusok alkalmazási területei. Ciklonok Porciklonok kialakítása, mûködési elve. Közegmozgás a ciklonban. Ciklonnal leválasztott por határszemcse értékének alakulása Multiciklonok és alkalmazásuk. A porleválasztás hatásfoka; frakcióhatásfok - összportalanítási fok Elektrosztatikus porleválasztók. Mûködési elve. Alkalmazási tartománya. Nedves porleválasztók /gázmosók/ Mûködési elvük. Alkalmazási tartományuk. Készülék-konstrukciók.
HŐCSERÉLŐ - Hõmérsékletek alakulása a hõátadó felület és az elvont hõmennyiség függvényében ( érzékelhetõ hõátadás és fázisváltozásos hõátadás esetén). - Hõcserélõ méretezése érzékelhetõ hõátadás esetén - Hõátadási tényezõ meghatározása szabad és kényszerkonvekció esetén - Hõcserélõ méretezése izoterm kondenzáció esetén. - Kondenzációs hõátadási tényezõ meghatározása - Milyen feltételek teljesülése esetén számolhat logaritmikus hõmérséklet-különbséggel? - Többjáratú hõcserélõ alkalmazása. Csõ- és köpenyoldalon többjáratú hõcserélõ mûködési elve, hõmérsékletek alakulása a hõcserélõ felülete mentén. - Többjáratú , keresztáramú hõcserélõk méretezése, felületének meghatározása - Bordáscsöves hõcserélõ alkalmazása, méretezése, elõnyei, hátrányai -Valamilyen hõcserélõnél a k hõátbocsátási tényezõ javítási lehetõségei - A szennyezõdés hatása a hõátbocsátásra - Csõköteges, hajtûcsöves, bordáscsöves, lemezes hõcserélõ kialakítások, mûködési elvek, alkalmazási területük. - Felületi és keverő kondenzátor kialakítások.
BEPÁRLÁS - A bepárlás mûvelete, alkalmazása példán keresztül - Koncentráció megadási módok, forrpontemelkedés
-Egytestes bepárló hõ- és anyagmérlege - Hasznos és látszólagos hõmérséklet-különbség - Páragõz hasznosítási lehetõségek, párakompresszió ( mechnikus párakompresszió, gõzsugárinjektor) - Többtestes bepárlók kapcsolása (egyenáram, ellenáram elõny, hátrány) - A bepárló hõátadó felületének meghatározása - Bepárló kialakítások és mûködési elvek ( Robert, külsõ ejtõgyûrûs, külsõ fûtõterû, Vogelbusch bepárló, filmbepárlók alkalmazási területe, esõfilmes bepárlók, merev és lengõlapátos bepárlók)
LEPÁRLÁS - Gõz-folyadék egyensúlyok megadási és ábrázolási módja Harmatpont és buborékpont görbe, y-x egyensúlyi, entalpia-koncentráció diagramok -Raoult és Dalton törvény. - Desztillációs eljárások. Egyensúlyi és differenciális lepárlás. - Folyamatos rektifikálás elve, elõnye. Rektifikáló oszlop felépítése, mûködése. - Az oszlop hőmérlege, hűtővíz- és fűtőgőzszükséglet. - Elméleti fokozatszám meghatározása Mc Cabe-Thiele szerkesztéssel. - Valóságos fokozatok száma, hatásfokok. - A betáplált elegy hõállapota, hatása a fokozatszámra. - Refluxarány hatása a fokozatszámra. Optimális refluxarány.
ABSZORPCIÓ - Az abszorpció fogalma, koncentráció megadási módok - Gázok egyensúlyi oldhatósága, egyensúlyi görbék - Az abszorber anyagmérlege különbözõ koncentrációkkal, a munkavonal egyenlete - Az egyensúlyi görbe és a munkavonal abszorpció és deszorpció esetén - Az anyagátbocsátási tényezõ gáz- és folyadékoldali hajtóerõkkel - Folyamatos érintkeztetésû (töltelékes) abszorber magassága az átviteli egységek módszerével - Kis koncentráció esetén, folyadékban jól és rosszul oldódó gáz esetén adódó egyszerûsítések - Fokozatszerû (tálcás) abszorber méretezése - Elméleti és valóságos fokozatszám. Oszlophatásfok - Töltelékes torony szerkezeti elemei, mûködése. - Rendezett és rendezetlen töltetek. - Tálcás torony szerkezeti elemei, mûködése (buboréksapkás, stb. tányérok.)
Szárítás - A szárítógáz abszolút és relatív nedvességtartalma, entalpiája - Nedves gáz entalpia-koncentráció diagramjának felépítése - Gázok hûtése, melegítése, keverése, vízbepermetezés ( h-Y és Y-T diagramon) - A száradó anyag nedvesség megadásának módjai, szorpciós izoterma - Állandó gáz állapotjelzõk mellett történõ szárítás, szakaszos konvekciós szárítás (m-t, X-t, T-t, N-X, N-t görbék) - Száradási sebesség, szárítási idõ meghatározása - Nedves hõmérõ hõmérséklet, adiabatikus telítési hõmérséklet fogalma - A hõátadási és a párolgási tényezõ kapcsolata - Folyamatos szárító hõ- és anyagmérleg egyenletei - Folyamatos szárító érintkezõ felületének és hosszának meghatározása hõmérséklet különbség és gáznedvességtartalom hajtóerõkkel - Szárító kialakítások ( alagút, szalagos, tálcás, szállítólapátos, porlasztó, dobszárító, fluidizációs)
FOLYADÉK-FOLYADÉK EXTRAKCIÓ
Folyadék-folyadék egyensúlyi viszonyok. Háromszög diagram, oldékonysági görbe.
Egyszerű, egyszeri extrakció.
Keresztáramú (egyszerű többszöri) extrakció.
Ellenáramú extrakció, a fokozatszám meghatározása (Kremser-Souders-Brown összefüggés, szerkesztés y-x diagramon).
Folyadék-folyadék extraktorok típusai, működési elvük ( Elgin, töltött, szitatányéros kolonnák, pulzációs és kevert oszlopok: Scheibel, RDC. Mixer-settler stb.)
SZILÁRD-FOLYADÉK EXTRAKCIÓ
A szilárd-folyadék extrakció folyamata, lépései, az extrakció sebességét befolyásoló tényezők. A sejtszerű (celluláris) anyagokból történő exrakció készülékei (szakaszos extraktor magok olajtartalmának kinyerése, Bollmann, Rotocell)
Durva szemcsés anyagok extrakciójára szolgáló készülékek (egyszerű szakaszos készülék, Dorr ellenáramú extraktor).
Finom szemcsés anyagok extrakciójára szolgáló készülékek (egyszerű kevert tartály, Pachuca)
ADSZORPCIÓ
Fizikai és kémiai adszorpció. Adszorbensek tulajdonságai, fajtái.
Adszorpciós egyensúlyok, állapotegyenlet, izoterma típusok. Adszorpciós hiszterézis.
Egy- és többfokozatú egyenáramú adszorpció.
Többfokozatú ellenáramú adszorpció.
Nyugvóágyas adszorberek. Áttörési görbe.
Adszorberek üzemeltetési módjai: szakaszos (ciklikus), folyamatos (csúszórétegű, hiperszorber)
Élelmiszertechnológiák és gépei
LÉNYERÉS Lényerést befolyásoló jellemzõk, lékihozatal V-t függvény levezetése Állandó és változó nyomás esetén a lényerés alakulása az idõ függvényében Áttörés mûvelete, áttörõ szerkezeti részei Centrifugális áttörõ mûködése, kialakítása Többfokozatú áttörõ Turboáttörõ mûködése, kialakítása Centrifugális áttörõ méretezése Szakaszos és folyamatos prések Egyfokozatú és több nyomásfokozatú fokozatú prések Kosaras prések (hidraulikus és pneumatikus fekvõ kosaras prés) Szalagprések ( pneumatikus, kétszalagos) Gyümölcsprések Préselési segédanyagok Nagynyomású növényolajprések (elõprés, végprés) Elõfõzés Elõfõzés mûveletének célja Csigás elõfõzõ, Serleges elõfõzõ, Darabos anyagok hõmérséklet-eloszlásának meghatározása (differenciál-egyenlet, perem- és kezdeti feltételek, hasonlósági számok, közelítõ megoldás) Folyadékok felmelegítési idejének meghatározása
RAKTÁROZÁS Raktározás célja, darabos, folyadék raktározására szolgáló berendezések Ömlesztett anyagok tárolására szolgáló berendezések (szellõzés, ürítés, gépesítés) Silócellák méretezése
TISZTÍTÁS Hisztogram Nagyság és alak szerinti osztályozás Vastagság és szélesség szerinti osztályozás Hengertriõr felépítése, mûködése, méretezése Csigatriõr felépítése, mûködése, méretezése Síkrosta felépítése, mûködése, méreteezése Mágneses tisztítás elve, méretezés Gabonahámozó, polírozó felépítése, mûködése, méretezése Hántolás, hajalás Hámozók Mosók csoportosítása Gyökérmosó felépítése, mûködése, kialakítása Kefés mosó felépítése, mûködése, kialakítása Ventilációs mosó, flotációs mosó mûködése, kialakítása Tarár, daratisztító mûködése, felépítése Kõfogó, gazfogó mûködése, felépítése
HŐVEL TÖRTÉNŐ TARTÓSÍTÁS Tartósítási eljárások Mikroorganizmusok életfeltételei A mikroorganizmusok szaporodási és pusztulási görbéje Abszolút hõpusztulási görbe, sterilezési hõmérséklet megválasztása, ha az élelmiszerben mikroorganizmus, vitamin és enzim is jelen van Sterilezési idõ meghatározása Élelmiszeripari sterilezõ berendezések mûködési elve, kialakítása, közvetlen és közvetett hõközléssel (csöves, lemezes, kapartfalú, sterilezõ autokláv, OHS, gõzinfúziós, gõzinjektoros) Szilárd anyagok hõmérséklet-eloszlásának meghatározása (Fourier-féle differenciál egyenlet , dimenziótlan számok, peremfeltétel, közelítõ megoldás)
HŰTÉS, FAGYASZTÁS Élelmiszerek hûtési fagyasztási folyamata az idõ függvényében Lassú és gyors fagyás jellemzõi Fagyási idõ meghatározása (henger, gömb, síklap) Helyi és átlagos fagyási sebesség, definíció, milyen jellemzõk befolyásolják Szilárd anyagok hõmérséklet-eloszlásának meghatározása (Fourier-féle differenciál egyenlet , dimenziótlan számok, peremfeltétel, közelítõ megoldás) Átlagos hûtõteljesítmény meghatározása Fagyasztó gépek mûködése és kialakítása (légcirkulációs alagút, szállítószalagos fagyasztó, kétszalagos gyorsfagyasztó, spirálfagyasztó, fluidizációs fagyasztó, kontakt, félkontakt, közvetlen hûtõközeg rápermetezéses) Hûtõgépek részei, közvetítõközeges egyfokozatú hûtõ kapcsolása
ASZEPTIKUS GYÁRTÁS Aszeptika fogalma, az aszeptikus gyártás feltételei Tárolók, szerelvények, vezetékek sterilezési lehetõségei CIP rendszer Nagytartályok sterilezése, töltés és steril levegõ(gáz ) biztosítása Aszeptikus töltõrendszerek (zsákos és dobozos töltés) Aszeptikus sterilezõ rendszer kis- és nagyviszkozitású anyag sterilezésére
GYÁRTÁSTECHNOLÓGIÁK Növényolajgyártás. (kis és nagyüzemi), berendezések Tejfeldolgozás, tejipari pasztõrözõk,- Paradicsomfeldolgozás(meleg-zúzás, többfokozatú áttörés, paradicsom ivólé gyártás, besûrítõk kapcsolása, sterilezés) Gyümölcslé gyártás (rostos és szûrt, derített ivólé gyártás folyamata) Gyümölcsléből sűrítmény előállítása Alkohol előállítás, finomítás Membránszeparációs eljárások az élelmiszeriparban Répacukor gyártás
|